Szarvasi Töltött káposzta – főző és Kolbászkészítő Verseny

2012. 10. 13.
Szarvasi Töltött káposzta – főző és Kolbászkészítő Verseny

A töltött káposzta nem csak Magyarországon kedvelt étel. Romániában sarmale vagy kicsinyítve sărmăluţe néven fut. Az arab nemzeti gasztronómiának is fontos része, természetesen ürühúsból. A svédek Kåldolmar (kal mint káposzta, dolmar, mint a betekert szőlőlevél) néven eszik a káposztalevélbe töltött darált húst és rizst, hozzá főtt krumplit, vörösáfonya lekvárt és mártást.
Magyarországon a töltött káposzta első leírása 1695-ben, a Tótfalusi szakácskönyvben jelent meg, de igazán a 18. században terjedt el a Balkánon és hazánkban. Elődje a káposztás hús volt. Dél-kelet Magyarországon szármának is hívják. (forrás: www.mindmegette.hu)

www.programturizmus.hu

A bejegyzés kategóriája: 2012 október
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , , , , .
Közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.